Laatst bijgewerkt: 19/12/2020
Laat je vanaf 2021 zonnepanelen installeren en heb je een digitale meter? Dan geldt er een nieuw tariefsysteem. Je betaalt als zonnepanelen-eigenaar aan je netbeheerder Fluvius geen prosumententarief meer maar nettarieven op basis van je reële afname.
Hieronder leggen we uit hoe dit nieuwe tariefsysteem werkt en wat het voor jou betekent.
Nieuwe zonnepanelen-eigenaars zullen vanaf januari 2021 geen prosumententarief meer betalen. In de plaats daarvan komt er een nieuw tariefsysteem dat gebruikt maakt van de gegevens van de digitale meter.
Hoe werkt een slimme of digitale meter?
Een digitale of slimme meter kan meer details van je energieverbruik aflezen. Een slimme meter registreert afzonderlijk je verbruik en je injectie.
Het verbruik is de hoeveelheid energie die je extra van het elektriciteitsnet afhaalt, als jouw zonnepanelen jouw verbruik niet dekken.
De injectie is de hoeveelheid energie die je dankzij je zonnepanelen op het elektriciteitsnet zet die je niet meteen verbruikt in huis.
De nettarieven zullen berekend worden op basis van de hoeveelheid energie die nieuwe zonnepanelen-eigenaars effectief afnemen van het elektriciteitsnet. Hoe minder kWh je afneemt, hoe minder je zal moet betalen.
We maken een onderscheid tussen wat je als zonnepaneleneigenaar betaalt aan je energieleverancier en wat je betaalt aan je netbeheerder Fluvius:
Alles wat je ‘te veel’ produceert en niet meteen in huis verbruikt, komt op de digitale meter onder ‘injectie’ te staan. Deze injectie wordt in mindering gebracht van je energieverbruik om te berekenen wat je aan je energieleverancier moet betalen.
Op het verschil tussen je verbruik en je injectie betaal je zoals voorheen de energieprijzen per kWh die gelden bij jouw energieleverancier.
Voor de injectie zal je een vergoeding ontvangen. Je verkoopt het aantal kWh dat je niet gebruikt. Hiervoor sluit je een apart contract af met een energieleverancier. Dat kan een andere energieleverancier zijn dan diegene waarvan je elektriciteit afneemt. Het exacte minimumtarief hiervoor wordt nog bepaald. De overheid gaat uit van €0,03 per kWh.
Let op: dit injectietarief is laag. De minimale vergoeding die je hiervoor krijgt, weegt niet op tegen de investering om meer zonnepanelen te plaatsen. Je kiest dus best het aantal zonnepanelen dat overeenkomt met je werkelijke elektriciteitsverbruik
Om te berekenen wat je aan nettarieven moet betalen aan Fluvius, wordt je injectie niet in mindering gebracht van je verbruik . Je betaalt nettarieven op je volledige energieverbruik.
Met andere woorden: je betaalt nettarieven op alles wat je zelf van het elektriciteitsnet haalt.
Met het nieuwe tariefsysteem vanaf 2021 zorg je er dus best voor dat je zelfconsumptie zo hoog mogelijk is. Hoe hoger je zelfconsumptie, hoe minder je zal injecteren op het net.
Voor de zonnepaneleneigenaars die onder het nieuwe tariefsysteem vanaf 2021 vallen, is zelfconsumptie belangrijk. Hiermee hou je je injectie zo laag mogelijk.
Het grote voordeel? Met dit nieuw tariefsysteem heb je veel meer invloed op je energiefactuur dan wanneer je een prosumententarief betaalt.
Een gouden regel: verbruik de energie die je zonnepanelen produceren zoveel mogelijk zelf en hou je injectie op het elektriciteitsnet zo laag mogelijk.
Je probeert dus best je zelfconsumptie zo hoog mogelijk te houden. Zo word je minder afhankelijk van het net en kan je jouw energiefactuur doen dalen. Door je zelfconsumptie bewust te verhogen, zal je ook sneller de kosten van je installatie terugverdienen. Je hebt je terugverdientijd dus deels in eigen handen.
15 Januari 2021
We hebben ook het nieuws vernomen ivm de afschaffing van de terugdraaiende teller. Ook vernamen we dat de bevoegde minister van Energie Mevr. Zuhal Demir bekijkt welke mogelijke stappen nu alsnog kunnen ondernomen worden. Test-Aankoop bekijkt blijkbaar...
lees verder16 December 2020
Vanaf 1 januari 2021 kunnen gezinnen met een exclusief nachttarief rekenen op verhoogde tegemoetkomingen vanuit Vlaanderen als ze hun verwarmingssysteem vervangen of isolatieschil verbeteren om minder elektriciteit te verbruiken. Dat zegt Vlaams minister...
lees verder01 December 2020
Mensen die vanaf volgend jaar zonnepanelen op hun dak leggen, kunnen rekenen op een premie tot 1.500 euro. Minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) ambieert in haar Zonneplan dat er tegen 2025 voor 1.500 megawatt extra capaciteit op de Vlaamse daken...
lees verder