Nieuws

opnieuw premie voor wie zonnepanelen legt

Laatst bijgewerkt: 07/06/2020

Een premie vervangt vanaf volgend jaar het systeem van de terugdraaiende teller voor investeerders in zonnepanelen, dat heeft Vlaams minister voor Energie Zuhal Demir (N-VA) beslist.

De invoering van de zonne-energiepremie, waartoe de Vlaamse regering vrijdag besliste, is een onderdeel van een totale hervorming van de subsidieregeling voor wie investeert in het terugdringen van zijn energieverbruik. De steun voor dak-, muur-, zolder- en vloerisolatie en voor de plaatsing van warmtepompboilers aan condensatieketels op aardgas wordt op een andere leest geschoeid.

De zonnepanelenpremie bedraagt vanaf volgend jaar 300 euro per kilowattpiek vermogen. Ter vergelijking: een zonne-energie-installatie kost momenteel tussen 1.000 en 1.300 euro per ­kilowattpiek.

Aangezien de gemiddelde grootte van de installaties bij particulieren in Vlaanderen schommelt rond vier kilowatt, ligt vanaf 2021 een subsidie van 1.200 euro in het verschiet voor wie zonnepanelen op zijn dak wil leggen.

Wie meer panelen wil leggen, moet rekening houden met een lagere premie. Vanaf een vermogen van meer dan 4 kilowatt wordt de premie verlaagd tot 150 euro. Dat betekent dat een particulier maximaal kan rekenen op een subsidie van 1.500 euro. Boven 6 kilowatt wordt er geen premie meer gegeven.

Ook voor kmo’s die iets grotere zonne-energie-installaties plaatsen, zijn er grote veranderingen op til. Tot nog toe geven grotere installaties vanaf 40 kilowattpiek recht op groenestroomsubsidies, pro rata van de stroomproductie van de panelen. Die groenestroomsteun wordt afgeschaft. In de plaats worden er veilingen georganiseerd waarbij iedereen die een project heeft, een dossier kan indienen. Dat betekent niet dat iedereen zal kunnen rekenen op financiële steun. Het subsidiebudget is immers geplafonneerd op 25 miljoen. Volgens minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) krijgen de projecten die op de goedkoopste manier het meest hernieuwbare energie produceren, voorrang.

Stilvallen

Ode, de federatie van de hernieuwbare-energiesector, en Rescoop, de koepel van de Vlaamse energiecoöperaties, vrezen dat met deze nieuwe steunregeling het leggen van zonnepanelen op daken van kleine kmo’s en scholen volledig zal stilvallen. De steun zal immers vooral gaan naar projecten op daken van grote magazijncomplexen en supermarkten, waarschuwen ze.

Tom Willems van Rescoop stelt ook vast dat de hervorming van de steunregeling geen enkele stimulans bevat om zonnedelen aan te moedigen.

artikel De Standaard

 

 

ander nieuws