Vanaf 2025 zal het voor 2.500 grote bedrijven verplicht zijn om zelf stroom op te wekken via zonnepanelen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Het gaat om de grootste industriële elektriciteitsverbruikers in Vlaanderen, bijvoorbeeld uit de zware industrie, die zelf veel stroom verbruiken, maar weinig opwekken.

Vlaanderen wil de afhankelijkheid van Russisch gas sneller terugdringen en de uitrol van hernieuwbare energie versnellen.  Daarom verplicht de overheid de grootste industriële elektriciteitsverbruikers in Vlaanderen, bijvoorbeeld uit de zware industrie, die zelf veel stroom verbruiken, maar weinig opwekken nu om op hun dak zonnepanelen te plaatsen.

“Heel veel ondernemingen kozen er al voor om te investeren in hernieuwbare energie, zeker met de huidige hoge energiekosten is dat in hun eigen voordeel”, zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) die het voorstel deed.

“Er blijft vandaag de dag een groot potentieel onbenut achter op de daken van onze gebouwen. De Vlaamse regering koos er daarom voor om na jarenlange financiële aanmoediging, de achterblijvende eigenaars van grote gebouwen te verplichten hun verantwoordelijkheid op te nemen”, zegt Demir.  “Niet omdat we fan zijn van verplichtingen, maar omdat we zo versneld onze onafhankelijkheid van gas kunnen bereiken. En voor de bedrijven zelf is het een rendabele investering.”

Van de 2.500 bedrijven die nu verplicht worden, werken sommigen al met zonnepanelen of andere vormen van hernieuwbare energie, maar ook voor de rest wordt dat dus verplicht over drie jaar.  Het gaat om elektriciteitsafnemers uit zeer uiteenlopende sectoren. Ook 700 overheidsgebouwen zullen vanaf dan verplicht zonnepanelen moeten hebben.

artikel